CBS 't Fundament
Zeehaanstraat 3
9866 AT Lutjegast
0594 - 612192


25-08-2015

Wat doe je als je kind hoofdluis heeft?

Start direct met behandelen met een speciaal middel tegen hoofdluis. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist. Controleer ook de overige gezinsleden! Was alle beddengoed, kleding, jassen, knuffels en vergeet ook de bekleding van meubilar en de zitjes in de auto niet! Kam het haar daarna een aantal weken door met een speciale luizenkam. (Nisskakam). Als school willen wij graag weten dat er bij een kind hoofdluis of neten zijn aangetroffen zodat wij maatregelen kunnen treffen en de kans op doorgeven zo klein mogelijk is. 

Het LOT-team
Een aantal malen per jaar worden alle kindern van de school gecontroleerd op hoofdluis en neten door het LOT-team. (Luizen Opsporings Team). Dit team bestaat uit een aantal ouders die geïnstrueerd zijn door een medewerker van de GGD om haarluizen en neten op te sporen. 
 
Wat gebeurt er nadat ze geconstateerd hebben dat een kind hoofdluis of neten heeft?

Een van de leerkrachten zal contact met u opnemen
 
·           Wanneer er “levende” hoofdluizen worden aangetroffen worden de ouders op de hoogte gesteld door een leerkracht die deze taak op zich genomen heeft. Er zal er na twee weken hercontrole plaatsvinden. De hele groep waarin het kind zit zal dan opnieuw worden gecontroleerd en ook de groepen van broertjes/zusjes zullen in de hercontrole meegenomen worden.
·          Ouders zullen ook op de hoogte worden gesteld wanneer er lege neten worden aangetroffen. Dan hoeft er geen behandeling meer plaats vinden met luizenshampoos e.d.!
·          Lege neten kunnen worden verwijderd door het haar nat te maken met een mengsel van half water/half huishoudazijn. Dit moet een half uur intrekken en goed uitgespoeld worden. Daarna moet u met de netenkam (de NISSKA- kam) de haren goed uitkammen. 
                   
Ouders zijn en blijven altijd verantwoordelijk voor de behandeling en de thuiscontrole.

Treft u thuis luizen aan bij uw kind geef dit dan zo snel mogelijk door aan de leerkracht van uw kind en start direct met behandelen.
Door regelmatig uw kinderen te kammen met een speciale netenkam kan voorkomen worden dat uw kind slachtoffer wordt van hoofdluis.
Als alle ouders samen met het LOT-team de schouders er onder blijven zetten kunnen we het hoofdluisprobleem zo beperkt mogelijk houden.

Het LOT-team is jaren geleden opgezet als een service van de school voor de ouders en kinderen. Door alle kinderen regelmatig na de vakanties of zo nodig vaker te controleren proberen we het probleem zo klein mogelijk te houden. U als ouders blijft echter verantwoordelijk voor de uiteindelijke aanpak van het probleem.  

Voor meer informatie kunt u hier klikken op de folder van de RIVM van de overheid:
RIVM folder hoofdluis.pdf

 terug